Τι είναι το Conversational commerce

Be where your customers are. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας για να μπορέσει να επιβιώσει μια επιχειρηση.

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν πλέον για άμεση επικοινωνία ένα messaging app. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορεί να ενταχθεί το Conversational commerce. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η επικοινωνία αυτή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουν μια ισχυρή και άμεση σχέση με τους καταναλωτές τους.

Το Conversational commerce αναφέρεται στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον καταναλωτή με τη χρήση πλατφόρμας chat ή ανταλλαγής μηνυμάτων. 

Conversational commerce with chatbots, harvey from suits sais: that doesn't surprise me

Είναι ο ιδανικός τρόπος να απαντήσετε αυτόματα σε ερωτήσεις σχετικά με το προϊόν, ενώ παράλληλα, παρέχει τρόπο να ολοκληρώσεις τις αγορές σου χωρίς να φύγεις από την πλατφόρμα. Το Conversational commerce προσφέρει εξατομικευμένη και διαδραστική εμπειρία σε προσωπική βάση.

Ποια προβλήματα σου λύνει το conversational commerce;

Το Conversational commerce βοηθά την επιχείρηση σου να είναι πάντα ανοιχτή. Δημιούργησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σου και δώσε στους καταναλωτές μία εύκολη και ομαλή εμπειρία αγορών.

Το personalized shopping experience σε βοηθάει να χτίσεις εμπιστοσύνη με τους πελάτες σου και να τους προσφέρεις μία μοναδική εμπειρία αγορών.

Ενδεικτικά brands που χρησιμοποιούν Conversational commerce είναι: Gymshark, Avon, SocialActive.gr

Η εταιρία αθλητικών ενδυμάτων, Gymshark χρησιμοποιεί bot στο Messenger ώστε να βοηθήσει τους πελάτες να ελέγξουν την κατάσταση της παραγγελίας τους, να δηλώσουν κάποιο πρόβλημα ή να κάνουν επιστροφή. Με αυτό τον τρόπο ελευθερώνει χρόνο από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και δίνει άμεσα λύσεις στις πιο βασικές και κοινές ερωτήσεις.

Πως να ξεκινήσεις με το conversational commerce;

Υπάρχουν πολλά app που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην ιστοσελίδα σου αλλά και στα messaging channels σου. 

  • Αρχικά σκέψου τι θέλεις να πετύχεις (καλύτερο customer journey, customer service, sales κ.ά.). 
  • Κατόπιν σε ποια πλατφόρμα θα το εντάξεις (web, messaging apps και τα δυο;) 

Έτσι, ανάλογα με την στρατηγική που θα ορίσεις θα επιλέξεις ένα app από την πληθώρα που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορα.

Επιλέγοντας το κατάλληλο chatbot για σένα.

Με την βοήθεια ενός chatbot, κατευθύνεις τους πιθανούς αγοραστές να ανακαλύψουν τα προϊόντα σου, να λύνουν απορίες σχετικά με αυτα και να μετατρέπεις τις συζητήσεις σε πωλήσεις. Χωρίς καν να βρίσκεσαι εσύ real time πίσω από τα μηνύματα. 

Υπάρχουν τρεις οικογένειες chatbot, αυτά που “ζουν” μόνο στο website σου, μόνο στα messaging apps και τέλος, αυτα που προσαρμόζονται και στα δύο (hybrid).

Η πρώτη κατηγορία των website chatbots μπορούν να προσαρμοστούν απόλυτα στις ανάγκες της επιχείρησης σου. Δίνοντας όσες κατευθύνσεις και τρόπους επικοινωνίας θέλεις χωρίς περιορισμούς

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν τα: Drift, ChatBot, Intercom.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα chatbots για τα social media & messaging apps τα οποία ακολουθούν τους κανόνες της πλατφόρμας που θα αναπτυχθούν. 

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν τα: ManyChat, SnapEngage, Chatfuel.

Και τέλος, η τρίτη οικογένεια είνα τα υβριδικά, αυτά δηλαδή που προσαρμόζονται σε web και messaging apps. Είναι αρκετά πιο περίπλοκα στην δημιουργία τους, αλλά αν τα ρυθμίσεις σωστά, τότε έχεις μία πολύ καλή λύση, αφού συνδιάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο επιλογών.

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν τα: MobileMonkey, Freshchat, LivePerson.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος του κεντρικού θέματος για τις νέες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαβάστε και τα υπόλοιπα eCommerce trends του 2022 εδώ…