Τι είναι το Social commerce

To Social commerce είναι ένα είδος ηλεκτρονικού εμπορίου στο οποίο οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αντίθεση με το e-commerce, το social commerce επιτρέπει στους πελάτες να παραγγείλουν προϊόντα απευθείας από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Δυστυχώς, το checkout του Facebook, του Instagram και του TikTok είναι διαθέσιμα μόνο στις ΗΠΑ προς το παρόν. Στην Ελλάδα δυνατότητα check out έχουμε μέσω των links που οδηγούν κατευθείαν στη σελίδα του προϊόντος, όπου ο καταναλωτής μπορεί να ολοκληρώσει τις αγορές του.

Ποια προβλήματα σου λύνει το social commerce;

Εφόσον ο κόσμος μαθαίνει για προϊόντα και για brands μέσα από τα social media, είναι λογικό να αγοράσουν κάποιο προϊόν μέσα από την ίδια πλατφόρμα. Στο customer journey, θεωρείται μεγαλύτερη η πιθανότητα να ολοκληρώσουν την αγορά, καθώς απαιτείται ένα κλικ λιγότερο.

Bye-Bye abandoned cards!

Ενδεικτικά brands που χρησιμοποιούν Social commerce είναι:
New Balance, MVMT Watches, Harlem Candle Company

Πως να ξεκινήσεις με το social commerce

Οι πλατφόρμες που προσφέρουν social commerce είναι το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το Pinterest. Το YouTube, το TikTok και το Twitter έχουν ανακοινώσει ότι μελλοντικά θα προσθέσουν και εκείνες εμπορικές δυνατότητες στις πλατφόρμες τους. 

Πριν ξεκινήσεις, ανέλυσε το κοινό σου, μάθε που είναι πιο ενεργό και στήσε το shop σου εκεί. Παρακολούθησε την πρόοδο σου, χρησιμοποιώντας τα analytics των ίδιων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι το social commerce κατάλληλο για σένα; 

Το Instagram και το Snapchat κυριαρχούν στο κοινωνικό εμπόριο. Το κοινό τους είναι κυρίως η Gen Z, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις αγορές μέσω social media συγκριτικά με καταναλωτές από άλλες γενιές.

Το 48% των χρηστών του διαδικτύου μεταξύ 18 και 34 χρονών, δηλώνουν πως έχουν αγοράσει κάτι μέσα από social media.

Το 81% των καταναλωτών έψαξαν προϊόντα στα social media πριν τα αγοράσουν.

Το 45% των επιχειρήσεων το 2021 σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα social media για την δημιουργία περισσότερων πωλήσεων.

Social Buyers by age

Αυτό το άρθρο είναι μέρος του κεντρικού θέματος για τις νέες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαβάστε και τα υπόλοιπα eCommerce trends του 2022 εδώ…